Търговската война между САЩ и Китай е напът да затвори последния завод за производство на телевизори в Щатите.

В САЩ е имало 150 телевизионни производители през 50-е години на миналия век със заводи, които дават работа на хиляди граждани из цялата страна. Тогава телевизорите са се състояли от няколко части и са се продавали в дървени кутии.

Днес в Щатите има само един останал завод, който е по-скоро символичен, отколкото продуктивен, пише Reuters. Еlement Electronics отваря фабриката си в Южна Каролина през 2014 година, главно за да доставя телевизори на Walmart. В нея работят 250 работници.

Телевизорите обаче се сглобяват изцяло от китайски компоненти, а Element извършва само довършителни дейности като поставянето на печатните платки и тестването на устройствата. Дори кутиите, с които се опаковат телевизорите, идват от Китай. На етикетите пише сглобени, а не произведени в САЩ.

Бизнесът, който се прави с китайски части в тази фабрика, е изправен пред оцеляване за втора поредна година.

Миналото лято Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще наложи мита за внасянето на китайски компоненти за телевизори. А допълнителните разходи означават, че Еlement Electronics няма да може да се конкурира с цените на телевизорите, внесени от Мексико и Азия.

От компанията призоваха частите за телевизори да бъдат изключени от списъка със стоки, за които ще се увеличат митата. Element Electonics обяви, че е принудена да затвори фабриката си и да остави служителите си без работа.

Заводът спря производство, но в последния момент извади късмет, след като компонентите за телевизори бяха изключени от списъка и нито един работник не бе съкратен.

Сега обаче проблемът с митата е отново налице. Администрацията на Тръмп се готви да наложи 25% тарифи за китайски стоки на стойност 300 милиарда долара, които все още не са покрити от военно-търговските мита. А телевизорите и компонентите за сглобяването им са едни от тях.

Зависимостта от китайските части обаче е само един от проблемите на Element Electronics. Компанията не може да се конкурира с телевизорите, внасяни от Мексико. Това е така, защото те се правят с части от Азия, но се внасят безмитно в Щатите заради Северноамариканското споразумение за свободна търговия, което означава, че мексиканските производителите могат да си позволят да поддържат ниски цени.