Raiffeisen Bank International (RBI) все още подготвя листване на борсата на своята банка в Полша, съобщиха от институцията, цитирани от Reuters.

Все още обаче не е взето окончателно решение дали ще Raiffeisen ще продължи с плановете за първично публично предлагане или ще продаде бизнеса си в централноевропейската държава.

Регулаторите в Полша изискват австралийската банка да качи на борсата поне 15% дял в местния ѝ бизнес. Крайният срок, който веднъж вече бе удължаван, е 15 май т.г.

Първоначално IPO-то трябваше да стане факт още през юни 2017 година, но RBI забави плановете си заради липса на достатъчно атрактивни оферти от инвеститори. Част от проблема бяха притеснения относно потенциално законодателство и огромното порфтофлио на банката при ипотеки в швейцарски франкове.

Листването на борсата бе едно от условията, на които Raiffeisen се съгласи, когато купи банката през 2012 година. Сега подготовката още тече.

Но в същото време RBI води преговори с потенциален инвеститор за продажбата на цялата Raiffeisen Bank Polska SA. През ноември Reuters съобщи, че BNP Paribas има интерес.