През първата десетдневка на декември настъпи първото от осем месеци насам прекъсване в низходящия тренд при цените на суровото слънчогледово масло на европейските пазари. Низходящата ценова тенденция започна да се формира още през април-май, когато се появиха първите прогнози за очертаващите се високи добиви от слънчогледово семе в глобален мащаб и най-вече в Украйна и Русия.

В края на лятото стана ясно, че реалните резултати надминават и то значително първоначалните прогнози и натиска върху европейските пазари се засили, коментира sinor.bg.

Преди дни Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) публикува актуализиран световен баланс на слънчогледовото семе.

Според новата редакция на баланса добивът от маслодаен слънчоглед в Украйна през 2018/19 г. възлезе на 15,2 млн. т, с 1,3 млн. т повече в сравнение с предходния сезон и само с 300 хил. тона по-малко от рекордния показател през 2016 година.

В Русия обаче добивът от маслодайната суровина бележи нов исторически връх от 11,5 млн. т, с 1,1 млн. т повече спрямо 2017/18 година. Рекорден резултат се очертава и в Евросъюза - 9,9 млн. т в сравнение с 8,6 млн. т прибрани през миналата година.

В резултат на рекордната преработка и износа на слънчогледово масло цената на пазара в Ротердам в края на ноември се срина до най-ниските стойности от октомври 2006 година насам - 660-665 долара за тон. През същия период бяха регистрирани и най-ниските стойности на експортните цени на руското и украинското сурово слънчогледово масло - $610/ т FOB r - 620/т FOB съответно.

За сравнение, в края на ноември 2017 г. суровото слънчогледово масло се търгуваше в Ротердам по $790-800 за тон, а в Украйна и Русия маслото се котираше за износ по $735-755/т FOB черноморско пристанище.

Перспективите за подновяване на мащабен внос на соя от Китай след позитивните резултати от преговорите между американския президент Доналд Тръмп с китайския му колега Си Цзинпин предизвикаха рязко покачване на цените на соята и соевото масло на международния пазар и оказаха позитивно влияние върху целия маслодаен комплекс.

Подобрението на международната конюнктура се отрази здравословно и върху цените на слънчогледовото масло в Европа и най-вече в нашия регион. В началото на текущата седмица котировките на маслото в Ротердам се възстановиха до $680-680/т FOB, а цените на суровото слънчогледово масло в Украйна и Русия се покачиха до $620-735 за тон.