Властите в Букурещ водят преговори с две водещи автомобилни компании за откриване на нови производствени предприятия в страната, член на Европейския съюз, съобщи  Костин Борк, министър на икономиката.

Румънската автомобилна индустрия има голям принос за икономиката на страната и Източна Европа с производството на Ford Motor и Renault-собственост на Dacia с квалифицирана работна сила и плосък данък върху печалбата от 16%, пише Auto Motor und Sport.

В северната ни съседка са позиционирани също така много производители на автомобилни части и изследователски центрове.

Потвърдено: Ford ще произвежда кросоувъра EcoSport в Румъния

Потвърдено: Ford ще произвежда кросоувъра EcoSport в Румъния

Инвестира 200 милиона евро в завода си в Крайова

Ford произвежда компактния миниван B-Max в своя румънски завод в Крайова, а през следващата година там ще започне сглобяването и на субкомпактния крсоувър EcoSport, както посочва Automotive News Europe.

Френската група Renault също прави своите местни автомобили под марката Dacia в завода в Питещи, на 117 км западно от Букурещ.

"Има разговори за трето предприятие за производство на автомобили в Румъния с голям световен автомобилен производител", каза Борк през телевизионния канал Digi24.

Той не разкри обаче конкретни имена, но каза, че правителството е в преговори с европейски производител и с друг от страна извън континента.