Русия укрепва своята позиция като основен вносител на петрол в Китай. Страната изпреварва Саудитска Арабия по доставки на суровината за 10-те месеца на тази година, а и си върна първото място за месечен обем на вноса, което през септември зае Ангола, съобщава Reuters.

Импортът на руски петрол в Китай през октомври е нараснал на годишна база с 39% - до 1,12 милиона барела на денонощие. Средно за десетте месеца на 2016-а доставките се равняват на 1,03 млн. барела на денонощие.

При това общия внос на суровината в Китай се е понижил до най-ниското си равнище от януари насам. Независимите нефтопреработващите предприятия в страната намалиха покупките на петрол заради покачилата се цена и засиления държавен контрол върху тяхната дейност.

През октомври вносът на петрол от Иран е нараснал със 129% - до 773,86 хиляди барела, а от Ирак - с 60%, до 875,4 хиляди барела н денонощие.

Саудитска Арабия, традиционно основен доставчик на суровината за Китай, е намалил доставките с 0,28% - до 935,8 хиляди барела в денонощие.