Най-богатите 10 руски компании притежават 3,4 трилиона рубли ($53 милиарда) в кеш и еквиваленти към края на 2018 г., показва анализ на RBC. Компаниите с най-големи резерви в "кеш и кешови еквиваленти" - термин, който покрива депозитите и всички други активи, които могат бързо и лесно да бъдат превърнати в кеш - са енергийните гиганти с държавно участие "Газпром" и "Роснефт". Двете притежават над 800 милиарда рубли ($12,5 милиарда).

Общо, всички два милиона компании в Русия, притежават 14,7 трилиона рубли ($228 милиарда), повишение от 21 процента спрямо края на 2017 г.

Икономисти посочват, че натрупването на подобни активи от компаниите, вместо инвестиции, са една от причините за бавния растеж на Русия, който се очаква да бъде около 1 процент през 2019 г.

"Компаниите притежават огромни депозити, изплащат дъгла си в чуждестранна валута и плащат огромни дивиденти. Те не финансират достатъчно проекти и не създават икономическа активност", казва главният икономист на Alfa Bank Наталия Орлова.

Държавните пощи и железници също са сред топ десет на компаниите с най-много резерви. Анализът на топ десет изключва финансовите компании.

Размразяването на тундрата ще струва на Русия над $2 милиарда годишно

Размразяването на тундрата ще струва на Русия над $2 милиарда годишно

Климатичните промени бяха признати и от Путин и сега страната ще предприеме мерки