Въпреки че технологичният сектор може да бъде посочен като един от малкото, успели да се справят добре по време на корона кризата, германският софтуерен гигант SAP може би не влиза в това число.

От компанията представиха своята прогноза за 2020 година, като занижиха очакванията си за печалбата и продажбите.

Предпоставка за това е по-слабото възстановяване на туризма и свързаните с него услуги, засегнали бизнеса на SAP с облачни услуги, който оперира под марката Concur. Това посочват от европейската компания, цитирани от Market Watch.

От групата очакват тяхната оперативна печалба да достигне 8,5 милиарда евро през настоящата година при заложени 8,7 милиарда евро в предходната прогноза. Дружеството очаква по-слаби приходи до 27,8 милиарда евро при по-рано прогнозирани такива от 28,5 милиарда евро.

Преди разразяването на пандемията в края на януари месец от най-голямата софтуерна компания в Европа обявиха, че очакват оперативна печалба между 8,9 и 9,3 милиарда евро за 2020 година.

През четвъртото тримесечие на предходната година показателят отчете ръст от 12% до 2,84 милиарда евро и приходи от 8,05 милиарда евро.

SAP е основана през 1972 година, а от 2000 година оперира и офис в България, където работят над 830 души. В глобален мащаб служителите на компанията стигат 94 000 души.