Apple може да продаде между 70 и 75 милиона iPhone-а през това тримесечие, ако анализаторът на KGI Securities Минг-Чи Куо се окаже прав в прогнозите си. Това би означавало много скромен или дори отрицателен растеж за най-големия сегмент на технологичния гигант. Това би отбелязало и важна промяна за компанията, тъй като iPhone-ът не е изпитвал спад на годишните продажби от дебюта си насам, предаде Businеss Insidеr.

Миналия януари Apple надмина очакванията и отчете чудовищна печалба за първото тримесечие и нов рекорд продажбите на смартфоните. От началото на октомври 2014 г. до края на годината компанията продаде 74,5 млн. телефона от сериите на iPhone. През същия период година по-рано продажбите възлизаха на 51 млн., а година преди това – 47,8 млн.

Оценката на Куо за продажби от 70-75 млн. броя е малко по-оптимистична от по-ранната му прогноза. През август той очакваше продажби между 65 и 75 млн. Предвижданият от Куо диапазон оставя отворена вратата за възможен ръст на продажбите, но той би бил по-малък от един процент.

Минг-Чи Куо е известен с точните си прогнози. Той предвиди пускането на Apple Watch и iPad Pro много преди да бъдат обявени. По-рано тази година той предсказа розово-златния iPhone и писалката Apple Pencil. През миналото тримесечие Куо очакваше Apple да продаде 48,5 млн. iPhone-а. Компанията продаде малко над 48 милиона телефона.

Разбира се, не всеки анализатор се съгласява с него. От Pacific Crest очакват продажби на iPhone от едва 67 милиона. Други пък са по-оптимистични и очакват до 80 млн. продадени смартфона.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обаче не очаква забавяне, а по-скоро вижда възможности за продължителен растеж на продажбите.

Дори и търсенето на смартфони да намалява, Apple може да печели продажби като привлече потребителите на Android. Има стотици милиони притежатели на телефони, които работят с операционната система на Google, което означава, че има стотици милиони потенциални купувачи на iPhone.

Изследователската фирма IDC очаква да бъдат доставени над 1,16 милиарда мобилни устройства с Android тази година – над пет пъти повече от смартфоните на Apple. Мобилната операционна система на Google остава доминантна в световен мащаб с над 80% пазарен дял. Вероятно това няма да се промени в близко бъдеще, но слаба промяна в търсенето може да окаже значително влияние върху бизнеса с iPhone.