Германският индустриален и технологичен конгломерат Siemens отчете в четвъртък по-високи от очакваните приходи за третото фискално тримесечие. В същото време, поради отписвания в бизнеса на Siemens Energy, компанията претърпя загуби за първи път от почти 12 години.

Доставчикът на индустриален софтуер и производител на влакове отчете ръст на приходите за третото тримесечие от 11% до 17,87 милиарда евро. Индикаторът надхвърли консенсусната прогноза, съставена от самата компания, на ниво от 17,47 милиарда евро.

В същото време Siemens претърпя нетна загуба от 1,66 милиарда евро след непарични разходи за отписване на стойността на дела си в Siemens Energy. Това е първата тримесечна загуба за компанията от 4-то тримесечие на 2010 г. Поради това Siemens трябваше да намали прогнозата си за годишна печалба на акция от 8,70-9,10 евро на 5,33-5,73 евро. Siemens притежава 35% дял в производителя на турбини и оператора на вятърни паркове.

Изпълнителният директор на Siemens Роланд Буш каза, че търсенето все още е силно въпреки отрицателното въздействие на санкциите срещу Русия, високата инфлация и продължаващото въздействие на пандемията.

"Ние преследваме разнообразни възможности на пазар, където търсенето продължава да е силно. Силният импулс на растеж на приходите продължава, с ръст на LFL поръчките от 20% от началото на фискалната 2022 г.", каза изпълнителният директор, цитиран от агенция Прайм.

Резултатите на компанията също бяха повлияни от 442 милиона евро разходи поради решението да напусне руския пазар след стартирането на специална операция в Украйна.

Стойността на поръчките на германската компания за трите месеца до края на юни се повишава със 7% до 22,07 млрд. евро при прогноза за 19,82 млрд. евро. През предходното тримесечие цената на поръчките се е увеличила с 32%. Печалбата в индустриалния бизнес на Siemens се е повишила с 27% до 2,88 милиарда евро, което е под оценката от 3,02 милиарда евро.

От Siemens казаха, че все още компанията избягва големи прекъсвания, причинени от проблеми с веригата за доставки.