Винтове и болтове - тези продукти, които не влизат в модните каталози и не привличат вниманието на светската хроника, прославиха по цял свят фирмата "Вюрт". Днес тя продава по световните пазари всякакви продукти, от които се нуждаят майсторите и занаятчиите. Включително винтове, болтове и дюбели - последните са германско изобретение, което е познато по цялото земно кълбо.

През последните години фирмата "Вюрт" направи още една крачка напред - и стартира денонощни автономни магазини за своите стоки. През 2018 година врати отвори първият такъв магазин, а днес те са вече 23.

Пазаруване по всяко време

"Непрекъснатото работно време ни осигурява по-добра връзка с клиентите. В модерната епоха вече изчезват класическите часови разписания, така че все повече майстори и ремонтни бригади работят вечер, нощем или в събота. Моделът ВЮРТ24 осигурява възможност да бъде обслужена и тази група клиенти", обяснява Матиас Глазер, ръководител на Отдела за разширяване на търговската мрежа в концерна "Вюрт". Извън обичайното работно време клиентите получават достъп до над 4500 продукта, а единственото, от което имат нужда за целта, е едно мобилно приложение. Приложението генерира QR-код, който пък отваря вратите на магазина.

Когато влезе в магазина, клиентът веднага чува поименно приветствие по високоговорителя. Той може да обиколи търговския обект, да си избере стоките от лавиците, да ги откара с количката до касата и да ги положи върху поточната лента. Там един скенер разпознава всяка отделна стока. Клиентът получава разпечатка от сметката, а когато се включи зелената светлина, вече може да напусне магазина. Всички стоки са подсигурени срещу кражба, така че веднага се включва алармената система, ако някой клиент се опита да напусне магазина, без да е сканирал и платил стоката. Разплащането се извършва по банков път. Всичко в този "автономен магазин" става без персонал.

На синдикалистите обаче моделът не им харесва особено, защото прави човешкия труд безпредметен. Надигат се и други съмнения. Бернд Франке от най-големия германски синдикат ver.di обяснява: "Очевидно и "Вюрт", подобно на други търговски вериги, експериментира с нови, високотехнологични форми на търговия. В САЩ концернът "Амазон" също вече изпробва подобни магазини без персонал. Мога само да фантазирам дали по този начин се откриват нови инвестиционни възможности за изобилно наличните световни капитали или пък развойната работа по такива концепции няма да се окаже нов приоритет на технологичния концерн".

Франке се опасява още, че по този начин "Вюрт" вече не се интересува от фактори като работното време и в бъдеще ще започне да съкращава персонал. А колкото повече "автономни магазини" възникват, толкова повече работни места ще отпадат - и в търговския бранш ще възникне голяма безработица.

Матиас Глазер от "Вюрт" обаче уверява: "Нашите магазини и занапред ще работят с човешки персонал в обичайното работно време. Ние много държим да осигуряваме на клиентите пълноценна консултантска помощ, а за тази цел човешкият фактор не може да бъде прескочен". Той твърди още, че концернът инвестира много време и пари, за да квалифицира и преквалифицира своите служители, като целта е да ги задържи на работа.

Синдикалистите са скептични

В концерна са уверени, че 24-часовият автономен магазин има бъдеще. Там дори го наричат "модел на успеха". До края на 2022 година в цяла Германия ще отворят врати 50 такива магазина - двойно повече, отколкото са сега. Синдикалистът Франке е скептично настроен.

Според него автономните магазини имат добри шансове само на определени места: "Там, където денонощно става нещо, по летища, гари и т.н. Може би и в големите предприятия. Не виждам обаче някой ден те да се превърнат в истинска алтернатива на успешно функциониращи търговски обекти с персонал. Защото клиентите имат най-различни потребности, които трябва да бъдат задоволени. Те търсят високо качество, добро обслужване, компетентна консултация, пък и удоволствието от самото пазаруване. Всичките тези неща не се осигуряват нито от онлайн-търговията, нито от автономните магазини".

Все пак в крайна сметка само клиентите могат да решат дали тази форма на търговия ще се наложи или не, обобщава Франке. Те обаче задължително трябва да бъдат наясно, че пазарувайки в автономния магазин създават условия за частичното изчезване на търговията на дребно, предупреждава синдикалистът.