Стокхолмският арбитраж задължи руската компания Газпром да изплати на украинската Нафтогаз $2,56 милиарда, завършвайки разглеждането на спора за транзит на руски природен газ през територията на Украйна.

Според решението на съда Нафтогаз поличава компенсации в размер на $4,63 милиарда за съгласувани, но недоставени от Газпром, обеми природен газ за транзит през украинска територия, съобщава украинската компания, цитирана от Reuters

Съдът задължи също така Нафтогаз да плати на Газпром над $2 милиарда за доставен природен газ.

Така след приключването на двете дела, руската компания е длъжна да заплати на украинската 2.56 милиарда долара по неизпълнението на търговски договори между тях в периода 2009 - 2019 година.

През декември Стокхолмският арбитраж взе окончателно решение по продължаващия от 2014 година спор между Газпром и Нафтогаз за условията на доставките в рамките на подписания през 2009 година десет годишен договор. Съдът задължи Нафтогаз ежегодно от 2018 г. да взема и получава по 5 милиарда кубични метра природен газ.

В свое изявление Газпром потвърди споменатите по-горе суми, изразявайки несъгласие с решението и обяви, че ще търси своите права по законен път.