Рейтингът на американския автомобилен производител Tesla като работно място в два сайта за обяви за квалифицирани кадри се понижи значително. Това показва, че неудовлетворението в работните фабрики на компанията се среща все по често сред заетите там. Това се дължи на съкращенията, стратегическите промени и смяната на изпълнителната власт.

Tesla се нарежда на 16-о място в класация на Linkedin за април, пише Reuters. Подреждането се изготвя на база мнението на 600 милиона потребители, като се оценяват техните действия и интерес към дадена компания за потенциално работно място. През 2018 година компанията на Илън Мъск се нарежда на 5-о място, а през 2017 година заема 6-ата позиция.

В сайта за работни обяви Glassdoor рейтингът на Tesla се е понижил до 3,2 пункта от 5. Този резултат е базиран на интереса и прегледите през първото тримесечие на годината, като най-високата оценка от 3,6 пункта компанията е имала през 2017 година. Средната оценка за близо 1 милион работодатели е 3,4 пункта.

През първото тримесечие се понижава и оценката за главния изпълнителен директор на автомобилния производител Илън Мъск до 52% от 90% през 2017 година.

Оценяването с опцията "Препоръчай на приятел" също е паднало до 49% за първите три месеца на годината, като е поддържало 71% за две години, става ясно от данни на Glassdoor.

Спад отбелязват и други показатели за компанията като култура и ценности, възможности за кариера, висше ръководство и шестмесечен положителен бизнес. Само "балансът между професионалния и личния живот" и "компенсации и обезщетения" остават статични.

Tesla завърши най-добрия си ден на фондовия пазар от началото на годината

Tesla завърши най-добрия си ден на фондовия пазар от началото на годината

Акциите на компанията добавиха 8% към стойността си

Според самата компания тя остава силно търсен работодател. Автомобилният производител е получил над половин милион кандидатури за работа през 2017 година, като те са нараснали през 2018 година. От Tesla очакват, че броят на запитванията за работа ще бъде като предишните години или дори ще ги надмине през 2019 година.

Tesla обаче влезна и в още eдна класация, тази на най-иновативните компании на Forbes. Двете компании на Илън Мъск - Tesla и SpaceX влизат в нея. Оказва се, че те са най-атрактивните места за работа за студенти по инженерство.

Преди ежегодната среща на инвеститорите Илън Мъск не се намира в особено розово положение. Две години след като автомобилният производител пусна своя автомобил Model 3, който се очакваше да се превърна в масово използвана кола, Tesla все още има трудности да постигне първоначално заложените си цели.