Сривът на продажбите в Китай успя да достигне САЩ. Почти 1 400 служители в завода на Jeep Cherokee в Илинойс ще загубят работата си заради по-ниското търсене на моделите в Поднебесната империя, пише CNN.

Fiat Chrysler обяви, че ще прекрати третата смяна в завода през май. Компанията намали и прогнозата си за продажби през 2019 г. заради забавянето в Китай.

Поднебесната империя е най-големият пазар за нови автомобили в света и бе двигателят на растежа на автомобилната индустрия през по-голямата част от последните две десетилетия.

Но през последните шест месеца страната е източник на притеснение за производителите. Сривът в продажбите през второто полугодие на миналата година идва на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин.Fiat Chrysler отчита, че продажбите ѝ през 2018 г. в Азиатско-тихоокеанския регион са намалели с 28%, а спадът в Китай е още по-голям.

Компанията произвежда Cherokee и в един от двата си завода там, но производителите не искат да намаляват капацитета си в страната в случай, че растежът се завърне, казва Ребека Линдленд, анализатор.Освен това заплатите в заводите в Китай са далеч по-ниски.

Джордж Величински, председател на синдиката в Илинойс, казва, че през миналата година заводът там е произвеждал по 1 200 автомобила на ден, но отскоро техният брой е едва 830 заради намаляващия износ.

Fiat Chrysler имаше и добри новини за работниците миналата седмица. Компанията ще преоборудва затворения завод за двигатели в Детройт и ще произвежда Jeep там. Някои от уволените работници в Илинойс ще могат да се прехвърлят, но работата в Детройт ще започне чак в края на следващата година.