Един от световните лидери в превоза на товари по вода Moller-Maersk сбъдна песимистичните прогнози за печалбите на компанията през 2016 г. в петък.

Тогава стана ясно, че чистата печалба на датския конгломерат ударно се е сгромолясала, като парите, с която гигантът се е сдобил, са дори под очакваните отрицателни прогнози, пише CNBC.

Така стана ясно, че печалбата е с 90 процента по-ниска от сумата, с която компанията се е сдобила през изминалата година. През 2015 година печалбата на компанията възлизала на 1.069 милиарда долара.

Датският гигант в превоза на товари по вода регистрира спад в печалбите от 101 милиона долара за периода от април до юни.

Първоначалната прогноза за сумата, която ще придобие компанията от дейността си през този период, беше за 196 милиона долара.

В момента бизнесът с воден транспорт започва бележи спад. Спадът на тримесечната печалба е свързан с понижението на средната стойност на тарифите за транспортиране на контейнерни товари.

Междувременно от компанията се опитват да се бори за оцеляване и на фона на затруднения пазар на петрол.

Прогнозите на компанията за печалбата през цялата 2016 година са, че до края на декември фирмата ще разполага с 3,1 млрд. долара.

В петък сутринта обаче акциите на групата са се повишили с 5.3 процента.

Датската корпорация има активи, разположени в 130 страни по света, а служителите й са общо 89 хиляди души.

Групата от компании има 600 морски кораба, 500 специализирани плавателни съдове.

Тя управлява 64 контейнерни терминали в различни пристанища по света.

Пазарната й капитализация в момента се оценява на около 29 млрд. долара.