Глобалните продажбите на персонални компютри са нараснали с 1,4% през второто тримесечие на годината и възлизат на 62,1 млн. броя. Това е първият положителен резултат от периода януари-март 2012 г., показва доклад на Gartner.

Растеж във всички региони, отчитат анализаторите, но според тях все още е рано да се говори за стабилизация и възстановяване на компютърния бизнес, пише TechNews.bg. Положителната динамика през второто тримесечие се дължи на повишеното търсене в корпоративния сектор, което компенсира спада в продажбите на потребителски компютри.

Начело на световния РС пазар отново излиза Lonovo, благодарение на съвместното предприятие с Fujitsu. Разликата с HP обаче е минимална, а двете компании контролират по около 21,9% от световния пазар през тримесечието.

HP бележи ръст от 6,1% за трето поред тримесечие почти във всички региони извън САЩ, а продажбите й възлизат на 13,589 млн. броя. Lenovo, от своя страна постига най-големия си ръст в последните три години - 10,5% и продажби в размер на 13,601 млн. броя.

Трети е Dell с ръст от 9,5%, запазвайки тенденцията от последните две години. В периода април-юни компанията е продала 10,458 млн. РС и заема 16,8%. Успехът на компанията се дължи на фокуса й върху растящите сегменти, особено корпоративния, и отказа от нерeнтабилните бизнес направления.

Apple приключва второто тримесечие с продажби в размер на 4,395 млн. компютъра, или с 3% повече на годишна база, и пазарен дял 7,1%. Сходен ръст (3,1%) бележи и Acer - тайванският производител е доставил на пазара 3,969 млн. РС в разглеждания период и контролира 6,4% от пазара.