Тайната мисия на SpaceX за американското правителство най-вероятно ще се окаже пълен провал. Изключително скъпият сателит, чието предназначение е класифицирана информация, най-вероятно е бил загубен при вчерашното изстрелване, пише The Wall Street Journal, цитирайки официални лица от правителството и индустрия.

Вчера на конгресмените, сенаторите и техните екипи са били съобщени подробности за провалената мисия. Тайният товар - носещ кодираното име Zuma и изстрелян от щата Флорида на борда на ракета Falcon 9 - най-вероятно е паднал обратно в атмосферата, твърдят източниците на изданието, след като не се е отделил по план от горната част на ракетата.

Когато двигателите, задвижващи втората, заменима част от ракетата, спрят да работят, товарът трябва да се отдели и да продължи по своята траектория. Ако сателитът не бъде освободен в точното време, или бъде повреден в този момент, може да падне обратно към земята.

Мисията бе отлагана, като първоначално трябваше да бъде осъществена в средата на ноември. Компанията обаче заяви, че иска да проучи допълнителни данни от скорошно изстрелване и обтекателите, които трябва да пазят товара в началните етапи на излитането.

SpaceX не съобщава никакви подробности за мисията. Провал за компанията, която се опитва да се установи като надежден конкурент на Boeing и Lockheed Martin, предоставящ далеч по-ниска цена, би се оказал сериозен проблем. Производителят на сателита Northrop Grumann Corp., както и Пентагона, също мълчат.