Предпразнично А1 и Теленор България изненадаха неприятно своите потребители. Заради повишението на потребителските цени през последните месеци, които достигна 7,3 процента през ноември по данни на Националния статистически институт (НСИ), двата оператора ще повишат и цените на месечните си абонаменти за настоящите и бъдещи абонати на мобилни и фиксирани услуги.

"Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г. и се очаква да бъде общо около 5%", съобщиха от Теленор България.

"Промяната ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 година, след като Националният статистически институт обяви индекса на потребителските цени за 2021 година", посочват и от А1.

От оператора прогнозират, че общото увеличение ще е около 4,1 процента, базирайки се на прогноза на Министерство на финансите. Или ако месечният план е на цена 30 лв., след промените той ще се увеличи с 1,23 лв.

И обясняват причината: "През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване."

Увеличението обхваща и частните, и бизнес клиентите на двата оператора.

Възможността за повишение на цените е подробно описана в подписваните от клиентите договори.

Засега от Vivacom не са коментирали дали също ще повишат цените.