Tesla е оттеглила молбата си за държавна помощ за бъдещия завод за батерии край Берлин, съобщиха от компанията, цитирани от Reuters.

През януари Европейският съюз одобри план, който включваше разрешение за държавна помощ за Tesla, BMW и други, за да подкрепи производството на батерии за електромобили на Стария континент и намаляването на вноса от Китай.

Очакваше се Tesla да получи €1,14 млрд. европейски средства за завода за батерии в Грюнхайде, Бранденбург, като финалното решение трябваше да бъде взето в края на тази година.

Американският производител не даде причина за отказа си. Самата компания инвестира около €5 млрд. в завода, по изчисление на германското икономическо министерство.

Междувременно започна изграждането на завод за електромобилите на компанията до фабриката за батерии. Tesla все още не е получила крайното одобрение за него, но през последните седмици успява да постигне прогрес със строителството му.

Самият Мъск даде да се разбере, че германската бюрокрация го дразни и през април написа писмо до властите, в което заяви, че сложните правила и изисквания противоречат на спешната нужда за мерки срещу климатичните промени.

Илон Мъск продаде акции на Tesla за още $1 милиард. Обмисля и експанзия в Европа

Илон Мъск продаде акции на Tesla за още $1 милиард. Обмисля и експанзия в Европа

Голямата разпродажба на Tesla продължава