Tesla Inc. е сложила край на плановете си да купува още земя в опит да разшири завода си в Шанхай и да го превърне в световен износен хъб, пише Reuters, цитирайки свои източници. Причината се крие в растящото напрежение между САЩ и Китай.

Вносът на произведени в Китай електромобили в САЩ се облага с 25%, както и с митата, наложени още от Тръмп. Заради това Tesla смята да ограничи дела на производството в Китай в общото.

По-рано американската компания обмисляше да разшири износа на произведените в Китай Model 3 до повече пазари, включително до САЩ. Към момента те се изнасят и за Европа.

Заводът в Шанхай може да произвежда по 500 хил. автомобила годишно, а към момента произвежда 450 хил. Model 3 и Model Y. Възможно е капацитетът да бъде разширен с още 200-300 хил. автомобила, според източници. Това ще се случи чрез евентуално изграждане на производствени мощности върху земя, която компанията вече притежава, но към момента се използва за паркинг.

Tesla успя да генерира $3 млрд. приходи в Китай за първото тримесечие на 2021 г., около 30% от общите приходи на компанията.