Американската компания Tesla обяви плановете си да спре голяма част от производството на автомобили в своя завод в германския град Грюнхайде близо до Берлин, за периода от 29 януари до 11 февруари. Причината за (засега) двуседмичния престой е недостиг на компоненти, което пък е заради забавянето на доставките поради промени в транспортните маршрути, причинени от нападенията срещу кораби в Червено море, съобщи агенция Reuters.

Американският производител на електрически превозни средства стана първата голяма компания, която обяви спиране на производството си заради ситуацията в Червено море. В завода на Tesla в Грюнхайде работят около 11 500 човека.

Няколко други компании, включително вторият по големина производител на автомобили в Китай Geely и шведската компания за стоки за обзавеждане на дома Ikea, също предупредиха за възможни забавяния на доставките.

IKEA предупреди за прекъсвания на доставките заради атаките в Червено море

IKEA предупреди за прекъсвания на доставките заради атаките в Червено море

Същевременно превоза по маршрута се оскъпява

"Въоръжените конфликти в Червено море и свързаните с тях изменения в транспортните маршрути между Европа и Азия през нос Добра надежда също оказват влияние върху производството в Грюнхайде", съобщават от Tesla.

От средата на октомври, на фона на войната между Израел и групировката Хамас, започнаха нападения на йеменските хуси в Червено море. Според изявления на нападателите, те ще атакуват кораби под израелски флаг, както и кораби, собственост на израелски компании. В тази връзка редица корабни компании преустановиха превозите в региона или измениха маршрутите си, което увеличи времето за превоз на товарите и съответно цените на правозите.

Tesla удвоява вноса на авточасти, произведени в Индия

Tesla удвоява вноса на авточасти, произведени в Индия

В САЩ компанията на Илон Мъск произвежда електромобили във фабрики, разположени в Калифорния и Тексас