Американският производител на електромобили Tesla планира да удвои броя на авточастите, които внася от Индия. Новината съобщи индийският министър на търговията Пиюш Гоял в публикация в социалната мрежа на Илон Мъск - X (бившата Twitter), цитирана от Reuters. Министърът добави, че не е успял да се срещне лично с милиардера при посещение в завода на компанията в Калифорния..

"Горди сме да видим все по-големия дял на компонентите от Индия във веригата за доставки на електрически автомобили на "Тесла". Американската компания е на път да удвои вноса на компоненти от Индия", написа Гоял.

Илон Мъск обеща "по-евтина" Tesla - ето на каква цена

Илон Мъск обеща "по-евтина" Tesla - ето на каква цена

Милиардерът посети германската си фабрика Giga Berlin

През септември компанията на Илон Мъск се опита да получи компоненти от Индия на стойност между $1,7 мииларда и $1,9 милиарда 

Посещението на министъра на търговията в САЩ трябваше да включва разговори с Илон Мъск относно плановете на автомобилната компания за електромобили да построи завод в Индия, който да произвежда 24 000 автомобила, използвайки повече местни компоненти и изграждайки инфраструктура за зареждане. Тези разговори така и не се състояха.

Още през юли тази година представители на Tesla изразиха готовност да се срещнат с министъра на търговията на Индия, за да обсъдят планове за изграждане на фабрика за производство на изцяло нов автомобил на цена от $24 000. Американският концерн изрази интерес към изграждането на фабрика в Индия, която ще произвежда евтини електрически превозни средства както за местния пазар, така и за износ.

Подобно действия представлява рязък обрат за компанията, след като миналата година усилията й за намаляване на данъците върху вноса на електрически автомобили в Индия бяха осуетени от призивите на правителствени служители да се ангажира с производството на автомобили на местно ниво.

Tesla може да спре да доставя автомобили в Швеция

От утре автомобилите на Tesla може да останат без достъп до петия най-важен пазар в Европа

Най-сериозният трудов спор, пред който компанията на Илон Мъск се е изправяла в Европа