Работниците на пристанищата в Швеция заплашват да блокират доставките на нови електрически автомобили Tesla чрез масова стачка, съобщават световните агенции. Това е най-сериозния трудов спор, пред който компанията на Илон Мъск се е изправяла в Европа.

Шведският съюз на транспортните работници, който представлява 57 000 служители в транспортната индустрия, заплашва с блокада, която по план трябва да започне на 7 ноември.

Ако техният планът бъде осъществен, утре "нито една Tesla няма да може да влезе в Швеция", заяви председателят на синдиката Томи Урит, цитиран от Wired.

Снимка 629358

Източник: iStock

Електромобилите на Tesla се доставят в Швеция през четири пристанища - Малмьо, Гьотеборг, Трелеборг и Сьодертеле.

Служителите на пристанището не работят директно за компанията за електромобили. Членовете на синдиката обаче заплашват с блокадата в подкрепа на работeщите в шведските сервизи на Tesla, които стачкуват от седмица. Те напуснаха работа в знак на протест срещу отказа на компанията да подпише колективен договор със синдиката, който ги представлява - IF Metall.

Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това

Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това

Някои издания нарекоха ситуацията мини-катастрофа

В Швеция колективните договори регулират отношенията между работодатели и техните служители, включително условия на заплащане, пенсии, условия на труд и други придобивки. Не е задължително една компания да подпише колективен трудов договор, но около 90 на сто от шведските служители са обхванати от тези договорености.

ЕС дава €134 милиона на Tesla. Част от парите ще дойдат в България

ЕС дава €134 милиона на Tesla. Част от парите ще дойдат в България

Парите са за създаване на 6458 зарядни станции на 613 локации в 16 държави

Работниците в седемте шведски сервиза, обслужващи електромобили на Tesla, печелят по-малко и нямат същите пенсии и осигуровки като другите механици в индустрията, твърдят синдикалистите.

Швеция е петият по големина пазар на Tesla в Европа тази година с 16 309 нови автомобила, регистрирани през първите девет месеца, според данни на Bloomberg. Скандинавската държава не е единствената страна, която обвинява компанията в нарушаване на трудовите закони и конвенции.

Работниците на Tesla в САЩ направиха няколко неуспешни опита да се обединят. През април Националният съвет по трудови отношения на САЩ постанови, че компанията е нарушила местното трудово законодателство, като е казала на служителите да не обсъждат заплащане и други условия на труд.

Синдикатът IG Metall в Германия също изрази загриженост за безопасността и прекомерната работа в единствената европейска Gigafactory на автомобилния производител, близо до Берлин.

Ердоган предложи на Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Ердоган предложи на Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Срещата се е състояла в Ню Йорк