Европейският съюз обяви, че в резултат на амбициозните цели, заложени в Зелената сделка, е предвидена финансова помощ от над 352 милиона евро, които ще бъдат разпределени между 26 инфраструктурни проекта, избрани според механизма за свързаност на Европа (CEF), пише auto-press.net.

"Нашата инвестиция от 352 млн евро ще се отрази във формата на около 12 000 зарядни точки за електромобили, 18 станции за презареждане на водород и електрификация на летища и пристанища, в това число на Ротердам и 37 испански летища", казват от ЕС.

Tesla пусна и Volvo в зарядната си мрежа

Tesla пусна и Volvo в зарядната си мрежа

Ford, GM и Rivian вече се присъединиха

Силно впечатление сред избраните бенефициенти прави американската компания производител на електромобили Tesla, за която е предвидено да получи внушителните 133 780 000 евро.

Според документа, средствата ще бъдат използвани от Tesla за пускането в експлоатация на 6458 зарядни точки с капацитет от 250 kW на 613 локации в 16 държави, в това число и в България.

Mercedes-Benz подкрепиха стандарта за зареждане на Tesla

Mercedes-Benz подкрепиха стандарта за зареждане на Tesla

Пореден голям производител ще използва зарядните станции на Мъск в САЩ

Средствата, които ще получи американската компания ще бъдат използвани както за изграждането на нови зарядни станции, така и за модернизирането на съществуващи такива с цел увеличаване на техния заряден капацитет.