Освен водещ играч в производството на електромобили, Tesla се очертава и лидер в инфраструктурата за тяхното зареждане, след като включи пореден конкурент сред тези, чиито возила ще са съвместими с нейните станции.

Това за първи път е европейска компания - Volvo.

Tesla отваря мрежата си за зареждане на електромобили за съперника си Ford

Tesla отваря мрежата си за зареждане на електромобили за един от големите си американски съперници

Идеята е да се гарантира, че конкурентът на Tesla на пазара на електромобили ще бъде в "равностойно положение"

Контекст: Supercharger станциите на Tesla съставляват около 60% от всички обекти за бързо зареждане на територията на САЩ. Те са налични още в Канада и Мексико.

През миналия месец Ford обявиха, че техните електромобили ще могат да се зареждат на тези станции, а през последните седмици още две американски компании анонсираха сходни планове - Rivian Automotive и General Motors.

 General Motors: Tesla ще ни спести $400 милиона като отваря  за нас мрежата си за зареждане на електромобили

General Motors: Tesla ще ни спести $400 милиона като отваря за нас мрежата си за зареждане на електромобили

През октомври 2021 г. GM заяви, че планира да инвестира 750 милиона долара за инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства в САЩ и Канада

Детайли: От 2025 г. EV моделите на Volvo ще идват с NACS порт по стандарта на Tesla, като ще се предлага и адаптер за другата популярна система за зареждане - CCS.

Именно конкурентният стандарт имаше подкрепата даже на администрацията на президента Джо Байдън, която предоставя 7,5 млрд. долара за развитието на EV инфраструктура в САЩ.