Компанията за производство на електромобили Tesla ще предостави на Ford достъп до своята мрежа за зареждане на превозните средства Supercharger до следващата година. Това заяви изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск в интервю с изпълнителния директор на Ford Джим Фарли, цитирано от Business Insider.

Мъск и Фарли съобщиха новината по време на интервю, излъчено в Twitter, докато обсъждаха как да въведат следващата фаза на приемане на електрически превозни средства.

Идеята е да се гарантира, че конкурентът на Tesla на пазара на електромобили ще бъде в "равностойно положение", коментира Мъск по време на дискусията.

Новите Tesla автомобили в ЕС се увеличават с близо 800% през април

Марката автомобили, която регистрира бум на продажбите в Европа

Новите автомобили по българските пътища се увеличават по-бързо от тези в ЕС

Съгласно условията на партньорството на двата автомобилни производителя, електрическите превозни средства на Ford ще могат да започнат да се зареждат през следващата година на около 12 000 Tesla Supercharger в Северна Америка.

Tesla има над 20 700 станции Supercharger в Северна Америка, според Министерството на енергетиката.

Според Мъск намерението на Tesla е да направи зареждането безпроблемно и "положително изживяване за собствениците на Ford".

Досега Tesla доминираше на пазара на електромобили в САЩ, но конкурентите от традиционните марки автомобили наваксват преднината.

Според доклад от 2022 г. на Experian, Tesla държи 65,4% от пазарния дял на електромобили. За сравнение тя има 68,2% през 2021 г. и 79,4% през 2020 г. - докато други производители на автомобили като Hyundai и BMW продължават да напредват доста в надпреварата.

Мрежата за зареждане на Tesla е една от основните причини хората да купуват автомобили на компанията, но собствениците на други електромобили разчитат на други по-ненадеждни доставчици на зареждане, когато са на път.

Но това се променя. Tesla вече отваря значителен брой зарядни устройства за собственици на електромобили на други марки в Европа и наскоро започна подобна пилотна програма в САЩ.