Акциите на Tesla паднаха осезаемо, губейки повече от 10% от стойността си, след като производителят на електромобили отчете по-ниски печалби. Не само това - изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск направи и някои явно разочароващи за инвеститорите коментари, пише Oilprice.

Някои издания нарекоха ситуацията мини-катастрофа - акциите на Tesla паднаха до 217,4 долара в четвъртък, или 10,39% загуба за деня. Пазарната капитализация на Tesla падна до около 681 милиарда долара след публикуването на отчета на компанията за третото тримесечие, който показа, че автомобилната компания не е успяла да отговори на очакванията за печалба и приходи за третото тримесечие. За сравнение пазарната капитализация на компанията на 17 октомври беше 809 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск коментира, че има притеснения, че високите лихвени проценти спират покупките на автомобили и че компанията се е колебала относно плановете си да построи фабрика в Мексико. В момента се оценява тази възможност в икономически план. Tesla намали цените на своите електромобили през последните месеци и предприе мерки за намаляване на разходите, което навреди на печалбата.

Мъск беше открит, че високите лихвени проценти ще продължат да разубеждават купувачите да купуват електромобили според него

Така Tesla изтри около $100 млрд. пазарна капитализация за малко повече от ден. Иначе, според отчета за третото тримесечие Tesla има 2,35 милиарда долара приходи и 1,85 милиарда долара печалби - по-малко от второто тримесечие. Печалбите също са намалели в сравнение със същото тримесечие на 2022 година.

Междувременно превозното средство Cybertruc трябва да бъде пуснат на 30 ноември, но Мъск предупреди, че има "огромни предизвикателства" с мащабирането на производството.