Най-голямата банка в Украйна - ПриватБанк заведе съдебно дело за 3 млрд. долара срещу международната счетоводна компания Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Искът, подаден в кипърски съд, е насочен срещу украинското и кипърското подразделения на компанията във връзка с предполагаеми нарушения по време на одитите на банката през 2013-2015 г., съобщава Reuters.

Това е последното от поредицата съдебни дела, започнали след национализацията на ПриватБанк през 2016 г., след като рисковите заеми оставиха заемодателя с капиталов недостиг от над 5.5 млрд. долара, по данни на централната банка.

Властите в Киев вече отнеха правото на PwC да одитира украински банки, твърдейки че одиторът не е сигнализирал за нарушенията в ПриватБанк. PwC заяви, че забраната е неоснователна.

"ПриватБанк твърди, че е пострадала в резултат на сериозни и обширни нарушения от страна на PwC на задълженията и отговорностите му преди всичко при одита на финансовите отчети на ПриватБанк", се казва в изявление.

Рекордна глоба за един от водещите одитори

Рекордна глоба за един от водещите одитори

PricewaterhouseCoopers ще плати $6.6 млн.

"Искът срещу PwC представлява следващата значима стъпка, предприета от ПриватБанк, която се стреми да възвърне значителна компенсация за огромните загуби, които тя претърпя, чиято тежест досега е паднала до голяма степен върху държавата Украйна", продължава то.

Според централната банка над 95% от корпоративните заеми, отпуснати от заемодателя, са отишли ​​в дружества, свързани с бившите собственици и техните съдружници.

Бившите акционери на банката Ихор Коломойски и Генадий Боголюбов оспориха национализацията, твърдейки, че централната банка е представила невярно състоянието на финансите на ПриватБанк.

През декември съд в Лондон разпореди замразяване на активите на Коломойски и Боголюбов по света, докато разглежда случая.

Национализацията на ПриватБанк бе кулминацията на грубото разчистване на финансовата система на Украйна, подкрепена от Международния валутен фонд. Десетки банки бяха затворени, откак прозападното правителство дойде на власт през 2014 г.