Повишаването на цените на компютрите в Русия през последните 12 месеца възлиза на най-малко 20 процента. А само през първото тримесечие на 2021 г. поскъпването е с 10-12%, съобщиха продавачи на електроника пред "Ведомости".

По-специално, цените на лаптопите в Русия през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили средно с 10% спрямо последното тримесечие на миналата година. А ако сравним януари-март със същия период на миналата година, то поскъпването е средно с 20 -25%, каза през изданието.Андрей Тарасов, изпълнителен директор на дистрибутора diHouse.

Цените на цялата компютърна техника (лаптопи, монитори, настолни компютри и т.н.) са се увеличили с приблизително една и съща сума, посочена по-горе, уточни маркетологът на търговската компания.

Управителят на една от платформите за онлайн търговия потвърждава, че увеличението на цените през първото тримесечие наистина е средно 20% на годишна база. Търговците на дребно в Русия сега не увеличават маржовете на печалбата си - цените на тази техника се променят от страна на вносителите, казва той.

За непълното 1-во тримесечие на 2021 г. (с изключение на последната седмица на март) средната цена на компютър, закупен в руската търговска мрежа на дребно възлиза на около 730 щатски долара (приблизително 54 300 рубли при средния обменен курс на Централната банка за тримесечието), следва от материалите на компанията GfK, с която разполага "Ведомости". Това е с около 20% повече от преди година и с 12% в сравнение с 4-то тримесечие на 2020 година.

Търговците на дребно прогнозират по-нататъшно увеличение на цените във всички категории електроника.