През следващия месец природният газ може да поевтинее с близо 32% спрямо септември и да струва около 240 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, по време на общественото обсъждане на цените на газа, проведено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Основната причина е, че от 1 октомври се очаква да заработи българо-гръцката газова връзка и страната ни да получава през нея целите предвидени обеми азерско синьо гориво. По думите на Златева, без интерконектора газът щеше да струва 306 лева за мегаватчас. 

Сегашното поскъпване на международните борси за природен газ ще се отрази на цената през ноември, каза Деница Златева.

Тя посочи, че има голям интерес към обявените 4 търга за доставка на втечнен природен газ, както да краткосрочен (за ноември, декември и цялата 2023 г.), така и за 10-годишен период.

"Самият факт, че имаме компании от Америка, Европа, Близък Изток, Китай, показва, че това е правилният подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни, конкурентни процедури да постигнем и добра цена за ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим, е синьйто гориво да бъде на конкурентна цена", допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" обявява търгове за втечнен газ, вратата към "Газпром" не е "затворена"

"Булгаргаз" обявява търгове за втечнен газ, вратата към "Газпром" не е "затворена"

Търговете ще са за три периода и ще преминат през три етапа