"Булгаргаз" обявявя търгове да доставки на втечнен газ за краткосрочен и дългосрочен период, стана ясно днес от изявлението на министъра на енергетиката Росен Христов и на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

"С търговете за доставка на втечнен природен газ, които "Булгаргаз" обявява днес, започва реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. Това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а "Булгаргаз" може да се утвърди като регионален доставчик. Решението, което търсим, е комплексно", каза министърът на енергетиката.

Деница Златева информира, че стартиращите процедури са в три времеви направления: краткосрочно, за доставки за ноември и за декември 2022 г.; годишен търг за цялата 2023-та; търг за дългосрочен период 2024-2034 година.

Съответните обеми втечнен газ за посочените търгове, са както следва, за: 1,5 млн. мегаватчаса за месец ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за цялата 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг.

Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния търг ще протекат в рамките на 6 месеца.

Първият етап включва подбор на компании кандидати, които трябва да подадат писмо до "Булгаргаз". Те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация. Вторият етап е подаването на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи.

Ще се търсят изключително добри ценови условия и ще бъде показан нов подход в провеждането на процедурите със стриктно спазване на конфиденциалността и сроковете до час, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз". Ще бъде проведено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР.

Плановете на "Булгаргаз" за закупуване на газ за тази и следващата година

Плановете на "Булгаргаз" за закупуване на газ за тази и следващата година

Дружеството работи по няколко "сценария" каза изпълнителният директор Деница Златева

"С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките на газ", подчерта министър Христов. Запазеното от "Булгаргаз" количество за 10-годишния период съвпада с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 г.

По думите не енергийния министър, истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите на страната ни. Това ни дава шанс за безпроблемно преминаване от един доставчик на друг при критична необходимост.

Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. "Преговорите с "Газпром" продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого", допълни министър Христов.

Той отбеляза също, че се провеждат разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г. За следващата година е предвидено и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея