"Булгаргаз" ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г. за разтоварване на танкери с втечнен газ и съответно регазификацията му. След това ще бъдат поканени на разговори фирми за доставка на втечнен газ, за да могат да бъдат сключени договори за доставка на газ до края на 2023 година. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева в предаването "Денят започва" на БНТ.

Предвижда да бъде взето решение от Министерския съвет да се увеличи заявения капацитета от българска страна за 2024 г. на строящия се терминал в Александруполис от 500 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. м газ годишно, което ще даде възможност да имаме осигурени минимум 10 танкера втечнен природен газ, обясни Златева.

Тя добави, че "Булгаргаз" работи по няколко "сценария", като се подготвят търгове за втечнен газ, както и за газ доставян по тръбопровод на газов хъб "Балкан". "Цената, която постигаме чрез такива аукциони е много атрактивна", коментира Златева.

Тя посочи, че "Топлофикация София" има над 339 милиона лева задължения към "Булгаргаз". "През отоплителния сезон нямаме финансови средства, за да компенсираме неплатените задължения на топлофикационните дружества", каза Златева. Тя отбеляза още, че е много важно от 1 октомври да влезе в експлоатация газовата връзка с Гърция.

По думите й до 20 септември "Булгаргаз" трябва да плати 1,36 млрд. лева към трима доставчици за август и септември, както и авансово за танкера с втечнен газ за октомври. Тя допълни, че дружеството може да поиска нов заем от държавата. Ще припомним, че наскоро държавата отпусна на "Булгаргаз" заем от 800 хил. лева.

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

От печелившо в началото на годината, сега дружеството е на загуба от 500 млн. лева