Необяснимо е как "Булгаргаз", който беше на печалба от 60 млн. лева в началото на февруари, когато беше сменено ръководството, сега има дългове за 500 млн. лева - отговор няма от досегашното ръководство на енергийното министерство. Това заяви в интервю в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който се върна на поста след отмяната от Конституционния съд на назначението на предишния председател.

По думите на Иванов, вместо от април "Булгаргаз" за започне да търси нови доставчици и да заяви капацитет за доставките, той не направи нищо. Затова след това се наложи чрез други търговци на газ, които са и посредници, да се търси газ, което много повиши цената му, допълни Иванов.

Той заяви, че "в същото време, много е вероятно да се окаже след проверка, че "Булгаргаз", отново е закупил руски газ, но чрез посредници, които ни го препродават, но на по-висока цена с около 20 евро за мегаватчас, в тежък ущърб на българските потребители.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 танкера с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му, танкерите са по-леката страна на доставките, трудното сега е осигуряване на капацитет, за да може синьото гориво да стигне в България.

По договорите с "Газпром" се изискваше само част от обемите газ за следващия месец да бъдат предплатени, докато новите доставчици - както на втечнен газ, така и от Азербайджан, искат предварително плащане на цялата доставка, което усложнява положението на "Булгаргаз", защото трябва да има голям оперативен финансов резерв, обясни председателят на КЕВР.

Официално: "Булгаргаз" иска поскъпване на газа за август с внушителните 60%

Официално: "Булгаргаз" иска поскъпване на газа за август с внушителните 60%

Предварителното предложение беше за повишение на цената с 54%

Би трябвало възможно най-скоро да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора, смята Иванов.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените".

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал за регазификация."

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина, каза Иванов.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за месец август, е за предложение от почти 300 лв./MWh", коментира още Иван Иванов.

Българският бизнес призовава за възстановяване доставките на газ от "Газпром"

Българският бизнес призовава за възстановяване доставките на газ от "Газпром"

Втечненият газ ще бъде доста по-скъп от руския, смятат работодателите