Българският бизнес заяви в "отворено писмо", че "за всички разумно и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възстановяването на доставките на газ по съществуващия ни договор с "Газпром експорт".

В изявлението на големите работодателски организации в страната като АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП и др., обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), се казва, че в оповестеното от правителството в оставка намерение за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за 7 танкера с втечнен газ, няма информация относно ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства.

Работодателите обръщат внимание, че "всъщност, танкерите с втечнен газ не са 7, а 3 - останалите 4 са за следващата година и са непотвърдени. А въпросните 3 танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите количества газ. Освен това, няма осигурен капацитет - нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България".

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

Работодателите поискаха спешно възобновяване на доставките от "Газпром експорт"

Според бизнеса, "дори по някакво чудо да се намери начин втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по договора с "Газпром експорт". А като се добавят и неустойките, които ще платим по клаузата "вземи или плати" в договора ни с "Газпром експорт", този газ ще ни излезе 3 пъти по-скъп от този, който имаме, но не взимаме."

От Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават служебното правителство, (което при изпращането на "отвореното писмо" още не беше обявено), с "летящ старт" да решава неотложните проблеми" в енергетиката, тъй като и "газогранилището в Чирен е най-празното в ЕС".

От работодателските организации обобщават, че "грешките (от досегашното правителство) са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли".

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха