"Булгаргаз" предлага природният газ през август да се продава за 286,84 лева за мегаватчас. Това става ясно от заявление на обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложената цена е с 54% по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас).

Заявлението на "Булгаргаз" е подадено в КЕВР на 21 юли, но едва днес се появи на сайта на регулатора.

Комисията за енергийно и водно регулиране остана без легитимен председател след решение на Конституционния съд. На 21 юли Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари за избиране на Станислав Тодоров за председател на КЕВР.

При тази ситуация не е ясно как и кога енергийният регулаторът ще провери заявлението на "Булгаргаз" и ще утвърди новата цена на природния газ за следващия месец, която цена би трябвало да влезе в сила от началото на следващата седмица.

Ще припомним, че преди две седмици от ръководството на "Булгаргаз" изразиха съмнения относно това, дали са осигурени доставки на газ за идните месеци.

Във връзка с предлаганата нова и много по-висока цена на газа, от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща всички големи работодателски организации у нас, излязоха с изявление, в което се казва, че "българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни". Защото "вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април".

В тази връзка работодателите имат няколко искания към управляващите, между които:

-Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

-Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от "Газпром експорт", съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището "Чирен". Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

-Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към "Булгаргаз" ЕАД по клаузата "вземи или плати", съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Работодателите искат и да бъдат уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. и работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени.

Държавите от ЕС се споразумяха за намаление потреблението на газ с 15% - с множество изключения

Държавите от ЕС се споразумяха за намаление потреблението на газ с 15% - с множество изключения

Ограниченията засега ще важат до май 2023 година