Окончателно предложената цена, по която "Булгаргаз" иска да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за призводство и пренос на топлинна енергия за август 2022 г., е в размер на 297,89 лева за мегаватчас или 152,31 евро за мегаватчас (без акциз и ДДС). Това съобщават от общественият доставчик.

Предложената цена е с 60% по-висока от тази за юли (186,17 лева за мегаватчас).

От "Булгаргаз" уточняват, че за сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 евро за мегаватчас.

Предстои КЕВР да насрочи дата, на която да се проведе обществено обсъждане на заявлението на "Булгаргаз" на новата цена на газа и след това да реши на закрито заседание каква точно ще бъде цената на природния газ за този месец.

Във връзка с така поисканата цена за август, Щерьо Ножаров от БСК коментира в сутрешния блок на БНТ, че посочената цена е практически почти двойна на тази за април.

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

Работодателите поискаха спешно възобновяване на доставките от "Газпром експорт"

На 21 юли "Булгаргаз" подаде заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас. Заявлението на "Булгаргаз" е било подадено в КЕВР на 21 юли, но съдържанието му буше огласено на 27 юли. Тогава предлаганото поскъпване беше с малко над 54%.

Както стана известно, също на 21 юли Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари за избиране на Станислав Тодоров за председател на КЕВР. В последния си работен ден депутатите от 47-ото народно събрание приеха бившият председател на регулатора Иван Иванов да се върне на поста председател на КЕВР до назначаването на нов ръководител.

Българският бизнес призовава за възстановяване доставките на газ от "Газпром"

Българският бизнес призовава за възстановяване доставките на газ от "Газпром"

Втечненият газ ще бъде доста по-скъп от руския, смятат работодателите