Европа спешно търси по света нови доставчици на природен газ, които да заменят руския газ, пише германското бизнес издание Handelsblatt. В същото време европейците създават безпрецедентна конкуренция на световните пазари на втечнен газ. В резултат на това, те лишават много от развиващите се страни от възможността за покупки на газ и така предизвикват при тях остра енергийна криза.

Анализаторите цитирани от германското издание смятат, че тази криза е пряка последица от развитието на енергийния пазар на Европейския съюз, където търсенето на втечнен газ рязко се увеличи, в резултат на намаляването на доставките на руски газ. Но именно втечненият природен газ е най-важният енергоносител за страните от "глобалния Юг".

Местните енергийни компании на част от развиващите се пазари вече не могат да купуват втечнен газ на световните цени, които европейците са "надули". Стив Хил, вицепрезидент на британската нефтена и газова компания Shell, нарече ситуацията в Южна Азия "критична". По думите му, Европа "изпомпва" втечнен газ от останалия свят и създава криза в развиващите се страни, където расте социалното недоволство.

Официални представители на Бангладеш, страна с население от 171 млн. човека, вече обвиниха Европейския съюз, че "примамва" производителите на втечнен газ с пари и "потапя в мрак" милиони хора в развиващите се страни. В страната ежедневно и за часове наред спира тока, а по разпореждане на властите, магазините спират работа с настъпването на мрака, за да се пести електроенергия.

В Пакистан през последните седмици също имаше постоянни и продължителни прекъсвания на електроснабдяването. Възмутени жители излязоха на протест. В началото на юли правителството на страната не успя да спечели търг за втечнен газ на стойност 1 милиард долара, който газ отиде при по-платежоспособни конкуренти. Въпреки че преди няколко години страната сключи дългосрочни споразумения за доставки на втечнен газ при изгодни условия, сега те не се изпълняват. Доставчиците твърдят, че има недостиг на втечнен газ. За да разреши енергийната криза, Пакистан започна да внася въглища от съседен Афганистан.

Европа се оказа в "капана" на високите цени на енергоносителите - има ли изход

Европа се оказа в "капана" на високите цени на енергоносителите - има ли изход

От икономическа гледна точка сметките отиват "на минус"

Според бизнес изданието Nikkei Asia, желанието на ЕС да се запаси с допълнителни източници на енергийни доставки вече причини непоправима вреда на страни с по-ниска покупателна способност, включително Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш, дори и Индия.

Така, в опитите си да навреди на Русия, ЕС вреди не само на развиващите се страни, но и на себе си, защото разбалансира световните енергийни пазари и тласка цените на газа нагоре до невиждано високи нива. И това във време, когато световната икономика би трябвало да се възстанови от епидемията от Covid. А конкуренцията с богатите азиатски страни за втечнен гъз също не предвещава нищо добро за самата Европа.

Анализатори от Bloomberg пък обръщат внимание на това, че се очаква много скоро Китай да се включи в конкурентнтата борба за втечнен газ. Миналата година Китай беше най-големият вносител на втечнен природен газ, но временно намали потреблението заради ковид ограниченията. Според прогнозите, с възобновяването на растежа на китайската икономика, основните маршрути за доставки на втечнен газ отново ще се пренасочат към Далечния изток.

Като цяло, обобщават експертите, въпреки непосилно високите цени, на Европа няма да се отдаде да обърне ситуацията с доставките на втечнен газ в своя полза. Тенденцията, както и досега, се определя от азиатската "голяма тройка" - Китай, Япония, Южна Корея - която поддържа голямо търсене на втечнен газ.

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Кои държави са най-застрашени от изпадане в неплатежоспособност