Цените на енергоносителите в Европа излетяха нагоре, еврото отслабна, рецесията чака "зад ъгъла". Европейският съюз наказа Москва и въоръжи Киев, но точно това означава, че Русия ще продължи военната си операция, а сметките за енергоносителите ще продължат да растат, пише Inside Over в свой обзор по темата.

Европа попадна в "перфектна буря", след като конфликтът между Русия и Украйна разкри икономическите и геополитическите противоречия на Стария свят.

След фазата на хаос, руско-украинският конфликт предизвика повишаване на цените на енергоносителите. Страните от ЕС намаляват вноса на петрол и газ от Русия, но поради общото покачване на цените, замяната на тези ресурси с доставки от други страни е много скъпа, особено когато става въпрос за втечнен природен газ.

Слабостта на еврото на този етап и инфлацията задълбочават проблема. В този "затворен кръг" щетите за европейската икономика само засилват способността на Москва да се консолидира. А приходите на "Газпром" достигнаха своя връх и руският енергиен гигант може да си позволи да изисква доставките да се плащат в рубли.

"Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е сравним с този на щата Тексас, страната не може да си позволи да финансира военна операция дълго време", отбелязва Il Messaggero. "Но изглежда самият ЕС осигурява парите, необходими за военните действия в Украйна - през първите два месеца на конфликта, ЕС е превел 62 милиарда евро в руската хазна, което е почти два пъти повече, отколкото плащанията за същия период на миналата година за руските доставки на нефт, газ и въглища, от които Европа все още зависи".

Кога ще приключи енергийната криза в Европа

Кога ще приключи енергийната криза в Европа

Цената на електроенергията вероятно ще продължи да се покачва

"Горчиво" е да се признае, че Европа попадна в "капан", пише авторът от Inside Over. Заместването на руския внос с други източници на енергоносители ще бъде важна част от геополитическите отношения, но това не е повод за радост.

Достатъчно е да се замислим за надпреварата за търсене на ресурси за заместване на руския газ. Благодарение на размера на запасите, стратегическата сила на инфраструктурата, сигурността на тръбопроводите и голямото пазарно влияние, руският газ на практика завоюва доминираща позиция на европейските пазари.

Следва да се отбележи, че преходът от руски природен газ към увеличаване на дела на втечнения газ или на доставките от други страни, усложнява сключването на средносрочни и дългосрочни договори. Например делът от доставките на газ, договорен от Италия за получаване по дългосрочни договори, независимо от динамиката на пазара, запазва цената си, а не се движи по високите котировки на борсата TTF.

В контекста на масово оттегляне от руските енергоносители, ситуацията изглежда ще се развие по следния начин - засилена конкуренция между европейските държави за втечнен газ и други енергийни пазари, доминиране на пазарните интереси над политическите стратегии и покупки, продиктувани от необходимостта, на фона на по-слабо евро и галопираща инфлация.

От икономическа гледна точка сметките отиват "на минус". Поради волатилността на пазарите, тази тенденция ще се задържи дълго. Европейският съюз може да излезе от "газовата война" в най-добрия случай с "травми". Но същевременно с идеи за бъдещето от вида на: ценови тавани, централизирано закупуване на енергоносители и стратегическа визия с преоценки на енергийния преход и инфраструктурата.

Но рискът от тежка рецесия съществува и е доста вероятен, смятат анализатори от Inside Over. И ако ЕС продължи да се отнася небрежно към енергийната политика, този риск едва ли ще бъде избегнат.

От кои руски стоки Европа никога няма да се откаже

От кои руски стоки Европа никога няма да се откаже

На световния пазар са много търсени и необходими продуктите на руската ядрена индустрия