На Русия са наложени безпрецедентни икономически и финансови санкции във връзка с инвазията в Украйна. Европа, САЩ и много други страни в света се отказаха от покупката на различни групи стоки от Русия. Вече ЕС обмисля и намаляване на доставките на руски петрол и природен газ, особено след подписването от президента Владимир Путин на указ, с който плащанията за природен газ трябва да се извършват само в рубли от "неприятелските" страни.

В тази връзка изявен руски експерт обяснява, без кои руски стоки не биха могли, според него, при никакви обстоятелства да се откажат икономиките на страните, наложили санкции на Русия.

На световния пазар са много търсени и необходими продуктите на руската ядрена индустрия - инженеринг, проектиране и строителство на атомни електроцентрали.

Друга много търсена руска "стока" в света са, разбира се, ресурсите. Това обяснява пред агенция Прайм Хаджимурад Белхароев, доцент по Международната програма за икономическа сигурност в Института за световна икономика и бизнес на Руския университет за приятелство на народите.

Сред ресурсите, по думите му, начело са петрол, газ, въглища и метали. Към тях трябва да се добавят и изкуствени торове и електроенергия.

Незаменими ресурси са най-важните храни, като зърно (пшеница и царевица), слънчогледово олио, захар и др.

"Селскостопанската продукция е особено подценен ресурс на Русия. Ако много страни в света се откажат да купуват руски стоки и суровини за определен период от време, те няма да могат да се откажат от хляба, гладът ще ги подтикне да сменят валутата в рубли", смята Белхароев.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света

По мнението на експерта, теоретично може да се предположи, че много страни в света ще могат да се откажат от някои руски полезни изкопаеми, суровини и стоки, като по този начин поставят в шок националните си икономики - но няма да могат да се откажат от основните хранителни продукти, дори за известно време.

"Трябва ясно да се разбере, че плодородните земеделски земи в страните от ЕС, САЩ, Индия и Китай, практически са изчерпани. Така че без химически добавки (торове) те няма да имат нормален добив", подчерта Белхароев.

По-неговите думи, най-важното, от което се нуждае Русия днес, е националният бизнес да се преструктурира и да премине от износ на суровини, към износ на преработени продукти.

"Това ще оскъпи крайния продукт, ще създаде нови работни места, ще допринесе за икономическия растеж и за повишаване стандарта на живот в страната", убеден е експертът.

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

По подобен начин постъпват и китайски рафинерии