През последните месеци броят на страните в света, които стават по-уязвими от изпадане в неплатежоспособност, се е удвоил. Това пише Bloomberg в анализ, на основата на експертни мнения. Експертите имат опасения, че от тези страни най-изложени на риск са Салвадор, Гана, Египет и Пакистан.

В материала се отбелязва, че много от развиващите се страни стоят през угрозата от "историческа каскада от фалити", която може да бъде в резултат от проблемни дългове в общ размер за около 250 милиарда долара.

Освен това, фалитът на една държава може да доведе до "ефект на доминото", който в случая е подобен на "зараза".

По мнението на главния икономист на Световната банка Кармен Райнхарт, дълговите рискове и кризи не са само хипотетични заплаха в страните с ниски доходи и съответно с нисък стандарт на живот. Райнхарт отбелязва, че Шри Ланка и Ливан вече са изпаднали в неплатежоспособност, а най-изложени на риск същото да ги застигне, са Салвадор, Гана, Египет и Пакистан.

Ще припомним, че преди месец министърът на финансите на Пасиктан предупреди, чe aĸo пpaвитeлcтвoтo нe пoвиши цeнитe нa пeтpoлнитe пpoдyĸти, Meждyнapoдният вaлyтeн фoнд (MBФ) нямa дa cĸлючи cдeлĸa зa финaнcиpaнe c Πaĸиcтaн - ĸoeтo пъĸ би мoглo дa дoвeдe cтpaнaтa дo нeплaтeжocпocoбнocт. Страната е шеста в света по големина на населението.

Пакистан е в опасност да изпадне в неплатежоспособност

Шестата по население страна в света е в опасност да изпадне в неплатежоспособност

Страната се нуждае от финансиране от МВФ

Сега авторите на материала на Bloomberg твърдят, че държавите с доста кратък опит на излизане на световните капиталови пазари, по правило са в "най-голям икономически стрес".

В същото време Китай, Индия, Мексико и Бразилия, които също са в групата на развиващи се страни, са стабилни, тъй като притежават валутни резерви и имат надеждни външни баланси.

Неуредиците, предизвикани от рязкото поскъпване на хранителните стоки и енергоносителите, оказват влияние върху възможността за предстоящите плащания по облигации в държави с висока задлъжнялост към външни кредитори, като Гана и Египет, пише Bloomberg.

Едновременно с това, много инвеститори продължават да изтеглят средствата си от "проблемни" страни, което води до "поскъпване" на дълга им.

Така например, през юни чуждестранни инвестстиционни фондове изтеглиха 4 милиарда долара в облигации и акции от развиващите се пазари. И този стабилен отлив на средства от развиващите се финансови пазари продължава вече 4 поредни месеца.

По данни на Bloomberg, 237 милиарда долара на чуждестранни инвеститори са в облигации с нисък рейтинг, които сега са обявени, че се продават. Тази сума представлява впечатляващите 17% от общия външен дълг на държавите с развиващи се капиталови пазари, който общ дълг е в размер на 1,4 трилиона долара.

Идва нова "финансова нормалност" в света

Идва нова "финансова нормалност" в света

Дълговата спирала в света - трите й кръга