Собственикът на японската модна верига Uniqlo обяви, че ще повиши заплащането на персонала в родната си страна с до 40%. От Fast Retailing коментират, че новата политика за заплащане ще се прилага за служители на пълен работен ден в централата и фирмените магазини в Япония от началото на март, съобщи ВВС.

Миналата седмица премиерът на Япония призова фирмите да увеличат заплатите, за да помогнат на хората, които се борят с растящите цени.

Това се случва, тъй като заплатите в страната остават непроменени, въпреки че инфлацията нараства с най-бързия си темп от десетилетия.

Съгласно новата политика, месечната заплата на наскоро завършилите университет ще се повиши от ¥255 000 ($1926, £1585) до ¥300 000, което е увеличение от почти 18%.

В същото време, новите управители на магазини, които заемат длъжността от 1-2 години ще видят, че заплатите им се повишават с около 35%. Почасовите служители на компанията получиха увеличение на заплатите през септември миналата година.

Съобщението за значителния ръст на заплатите в една от най-големите компании в света производители на дрехи дойде само дни след като премиерът на Япония Кишида призова компаниите да ускорят повишаването на заплатите.

"Има тревожни звънци, които предупреждават, че възниква стагфлация, ако растежът на заплатите изостава от цените на стоките", казва той в новогодишно обръщение към бизнес лидери. Стагфлация има, когато една икономика не расте, но цените продължават да растат.

Състоянието на най-богатия човек в Япония надхвърли $41 милиарда

Състоянието на най-богатия човек в Япония надхвърли $41 милиарда

Той стой зад модната марка Uniqlo