Нов български завод за преработка на билки ще бъде изграден в Пловдив, съобщават регионалните медии. Първата копка на предприятието беше направена от министър-председателят Николай Денков.

Очакванията са заводът да заработи през май 2024 година, като инвестицията ще разкрие до 20 нови работни места. Предприятието ще преработва български билки до хранителни добавки.

Това ще е и първият в България, който заменя отоплението на газ с термопомпа, като инвестицията е по посока на внедряване на високо наукоемки зелени технологии, които биха поставили страната ни на картата на иновативните държави.

България е на първо място в Европа по износ на билки

България е на първо място в Европа по износ на билки

Липа, шипка и коприва са най-търсените в чужбина

Партньори в научно-развойната дейност на бъдещото предприятие са Пловдивският и Софийският университет.

България е лидер по износ на билки в Европа и света

Страната ни е един от лидерите по износ на билки в Европа и света, като освен това е водещ производител на билки и подправки.

В България има огромно разнообразие на растителни видове над 4100 висши растения, от които 750 са лечебни растения с доказани положителни свойства, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина.

Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки се славят с висок процент химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични масла, витамини, микроелементи и много други.

Schneider завършва разширението на фабриката си в Пловдив и разкрива над 100 нови работни места

Фабриката на Schneider в Пловдив стана по-голяма: Търсят се над 100 нови служители

Инвестицията възлиза на 60 милиона евро.