Една от компаниите на милиардера-инвеститор Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, намалява дела си в китайската BYD. Това е най-големият китайски производител на електрически автомобили, в който компанията на Бъфет е дългосрочен инвеститор. На 17 юни обаче, Хонконгската фондова борса публикува документ, от който става ясно, че фирмата е продала 1.3 милиона акции на BYD на стойност $39.8 милиона и сега контролира само 6.9% от своя дял от 7%, съобщава Reuters.

През 2008 г. Berkshire Hathaway придоби приблизително 225 милиона акции на BYD за около $230 милиона. Тази инвестиция бе изключително печеливша, като се има предвид ръстът, който отбеляза индустрията за електрически превозни средства, особено в Китай.

На свой ред това доведе до покачване на цената на акциите на BYD с почти 600% до исторически връх в сравнение с 2008 г., като Berkshire разтовари половината от позициите си между 2022 г. и 2023 г.

Китайската BYD с амбицията да се превърне в лидер на европейския пазар на електромобили

Китайската BYD с амбицията да се превърне в лидер на европейския пазар на електромобили

Водещият производител на електромобили обмисля изграждането на втора производствена мощност в Европа през 2025 година

Въпреки това, ако собствеността спадне под 6%, трябва да се подаде заявление съгласно правилата на Хонконг.

Снимка 659909

Източник: GettyImages

С продажбата на повече от един милион електромобила до средата на 2023 г., средно почти 200,000 автомобила през всеки месец досега, преброените продажби на Tesla Inc. възлизат на 880,000 за същият период от време.

Ходът на Бъфет да се освободи от акции на BYD в Berkshire Hathaway вероятно е бил повлиян от напрежението между САЩ и Китай. Както и при разтоварването на акциите на Taiwan Semiconductor, това може да се тълкува като усилие на Бъфет да намали експозицията си към Китай.

Уорън Бъфет посочва две причини за продажбата на акциите на BYD - експоненциалния им растеж и търсенето на по-доходоносни начини за инвестиции. Освен това може да се заключи, че при силно конкурентната среда в производството и маркетинга на електромобили 30-кратното увеличение на стойността на акциите сигурно е накарало Бъфет да постъпи по друг начин с тях.

Стратегията на милиардера не е благоприятна за инвестиции в BYD поради факта, че компанията е от друга държава. Това е именно Китай, което е в разрез със стила на инвеститора да работи с базирани в САЩ компании в отрасли, които вече познава добре.

Инвестициите на Бъфет в петролния гигант Occidental Petroleum достигнаха $15 милиарда

Петролната компания, в която инвестициите на Бъфет достигнаха $15 милиарда

Милиардерът твърди, че Berkshire Hathaway не с стреми да придобие контрол в енергийната компания