Zoom, една от компаниите, които успяха да спечелят от пандемията, планира да набере $1,5 млрд. от пазарите чрез продажба на акции, съобщава CNBC. При вторичната продажба дружеството оценява ценните книжа на $337,71 — или десет пъти над цената, на която то дебютира на пазара през 2019 г.

Така Zoom, която предлага платформа за видео разговори, се възползва от интереса на инвеститорите. През 2020 г. акциите поскъпнаха с 401% благодарение на здравните мерки срещу вируса и дистанционната работа. Компанията ще продаде около 4,4 млн. нови акции.

Zoom вече успя да излезе на печалба, но приходите от продажбата ще подкрепят баланса ѝ. Към октомври компанията имаше около $730,5 млн. в кеш и кешови еквиваленти, при $283,1 млн. през януари.

С пазарна капитализация от около $100 млрд. Zoom е добре позиционирана и за значителни придобивания. Компанията не споделя подобни планове и посочва, че ще използва средствата за оперативни и капиталови разходи и "също така може да използва част от тях за придобивания или стратегически инвестиции в съпътстващи бизнеси, продукти, услуги или технологии".

Макар че пазарната оценка на Zoom е 10-кратно по-висока спрямо IPO, тя е далеч от своя връх. В средата на октомври акциите достигнаха $568,34, но оттогава изтриха 41%.

Zoom увеличи прогнозата за продажбите до над $2,5 милиарда

Zoom увеличи прогнозата за продажбите до над $2,5 милиарда

Това е два пъти повече от предишните прогнози