Да предположим, че работите на вашето място от дълго време. Имате богат опит, отлични взаимоотношения с колеги, усъвършенствани умения и квалификация. Един прекрасен ден идва нов мениджър, който има много идеи, но много по-малко опит от вас. Звучи познато, нали? На пръв поглед това не е най-доброто подреждане на нещата, но шеф с различни умения и знания е полезен и вълнуващ, пише в статия на fastcompany.com.

Има три причини, поради които повече от всякога можем да работим под ръководството на някой с по-малко опит.

Първо, днес работим по-дълго, като в повечето големи компании работят рамо до рамо с представители на няколко поколения. Гъвкавото работно време, по-голямото възрастово разнообразие и променящите се кариерни цели и стремежи увеличават вероятността по-опитните работници да работят в екипи с по-малко опитни лидери.

Второ, дистанционната работа е станала обичайна, което означава, че вие ​​и вашият мениджър е вероятно да прекарвате много по-малко време, работейки заедно по едни и същи въпроси. Следователно лидерът почти не участва в това, върху което работите.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Трето, мениджърите на средно ниво все повече се местят от една работа на друга. Това означава, че с голяма степен на вероятност един ден може да откриете, че новият лидер няма достатъчно опит в своята област. Както каза Стив Джобс, "Няма смисъл да наемаме умни хора и да им казваме какво да правят; ние наемаме умни хора, които да ни казват какво да правим." Мениджърите се наемат по различни причини и с различни умения.

Снимка 440559

Източник: GettyImages

С правилния подход наличието на шеф с по-малко опит може да засили креативността и нестандартния поглед върху нещата, помагайки за постигане на целите. Ето четири съвета, които ще ви помогнат да успеете.

Използвайте разликите

Наличието на лидер с различен набор от умения и опит е предимство за иновациите и производителността във вашия бизнес. Различията ви дават възможност да споделяте информация и да разглеждате възможностите от алтернативна гледна точка, което може да повиши креативността и продуктивността. Разликата във възрастта между вас и вашия шеф може допълнително да засили този ефект. Като използвате разликите, вие ще се справите с предизвикателството. Малките разногласия с мениджър, който има различни умения и опит, стимулират креативността.

Търся съвет

За да постигнете целите си, трябва да погледнете в бъдещето и да получите смислена обратна връзка за това как работата ви се оценява днес. Въпреки това, колкото по-дълго работим в една и съща организация или позиция, толкова по-малко инициативни ставаме, когато става въпрос за получаване на обратна връзка от другите. С други думи, опитът ни може да се превърне в пречка за търсенето на нови гледни точки, особено от тези с по-малко знания. Ако вашият шеф има по-малко опит или разбиране в определена област на експертиза, опитайте да го помолите за съвет. Подобна молба изгражда доверие и насърчава разговор за бъдещи цели и нови, ценни перспективи. Това е така, защото не винаги най-добрият съвет се дава от този с най-необходимите умения и опит.

Бъди любопитен

Любопитството на работното място има мощни предимства. Любопитството увеличава изобретателността, намалява грешките и подобрява комуникацията и продуктивността. Индивидуалното любопитство е важно за адаптирането към промените в кариерата и предизвикателствата и за безмилостното постигане на целите. Смята се, че любопитството е ключът към изключителния успех на предприемачи като Илон Мъск, Стив Джобс и Джеф Безос. Когато работите с лидер, който има различен опит и знания, любопитството към неговата личност и начин на мислене изгражда доверие и връзка. Любопитството помага за изграждането на по-здрави взаимоотношения и създава обща основа, от която сътрудничеството и иновациите могат да процъфтяват.

Снимка 217627

Източник: Flickr.com

Сътрудничество

Малките промени в работата могат да направят голяма разлика в това как се чувстваме и изпълняваме ролята си. Пристигането на нов лидер е идеалната възможност да работите заедно, за да преоцените личния си принос към това, което смятате за най-важно, вълнуващо и значимо. Тези промени могат да разширят взаимоотношенията, да ви позволят да станете лидер или да поставите повече фокус върху конкретни проекти. Работата с новия ви мениджър, за да сте сигурни, че вашите отговорности служат на общите цели и подкрепят мотивацията и готовите решения, ще ви помогнат да бъдете по-ефективни. Съвместната работа също може да определи посоката на вашата кариера и да ви даде повече автономия, особено в области, в които може да сте изключително квалифицирани.

Днес, повече от всякога, често има ситуации, в които имаме по-добри квалификации, опит и специални умения от нашите мениджъри. Не забравяйте, че лидерът изисква различни умения от специалистите в екипа. В повечето случаи да имате шеф, който знае по-малко от вас, отваря възможности за нови перспективи, иновации и стъпки към по-значими преживявания.