Броят на работещите на или над 70-годишна възраст във Великобритания е нараснал повече от два пъти за 10 години, като вече е стигнал до половин милион души.

Това означава, че един на всеки 12 души на 70 години или повече работи. В сравнение преди 10 години работещите в тази възрастова група са били в съотношение един на всеки 22-ма души, пише BBC, като цитира проучване на сайта за намиране на работа Rest Less.

Според изследването дните, в които хората са спирали да работят, щом натрупат стаж за пенсия, са в миналото. Днес повечето от работещите не могат просто да спрат изведнъж с трудовите си навици и да не правят нищо. В Обединеното кралство мъжете и жените могат да се пенсионират, когато навършат 65 години. Планът е тази възраст да се покачи на 66 години от октомври 2020 година и да стигне до 67 през 2028 година.

Хората, работили дълго, които са взели участие в изследването казват, че е малко вероятно да не работят, след като са го правили на пълно работно време в продължение на години. Затова те търсят почасова заетост. Невинаги обаче тези, които искат да продължат да работят, могат да го направят. Някои работодатели не подкрепят достатъчно възрастните служители. Те отказват да предложат по-гъвкаво работно време и възможности за преквалификация.

Според експерти това е неуместно от страна на работодателите, тъй като така британският бизнес губи уменията и опита на по-възрастните работници. Те твърдят още, че увеличаването на дълголетието трябва да е знак за компаниите да направят повече, за да насърчат възрастните хора да работят по-дълго.