Когато човек се е впуснал в търсене на нова работа и вече е минал един куп интервюта, със сигурност има поне един набелязан фаворит, към чийто екип би искал да се присъедини. А какво се случва, когато му се обадят именно от тази компания с предложение, на което може, но не иска да откаже?

Всеки човек се е сблъсквал с подобна ситуация и на доста хора със сигурност се е случвало да направят една проста грешка, която обаче в бъдеще може да им коства удовлетворението от работата.

Става въпрос за темата със заплатата. Много хора са склонни да направят компромис с възнаграждението, ако наистина искат дадена позиция, и веднага да приемат предложението.

Да се съгласиш на първоначалните условия, без да си дадеш време да помислиш кои са ти най-важните неща и дали наистина тази заплата отговаря на това, което ще вършиш, е лоша идея.

А голям дял от работещите хора са склонни да направят именно това. Според проучване на кариерната платформа Careerbuilder почти половината или 49% от хората в САЩ са склонни да приемат първата оферта за възнаграждение, която им отправят.

А този процент е още по-висок, когато става въпрос за първа или втора работа. Нещо повече - хората под 35-годишна възраст са по-малко склонни да дискутират този въпрос с бъдещия си работодател, отколкото останалите.

Анализаторите от друга онлайн платформа пък - Salary, изчисляват, че професионалистите, които преговарят първоначално за заплатата си, както и всяка година след като бъдат наети, печелят средно с 1 милион долара повече през своята кариера, отколкото останалите.