Динамична работна среда, сравнително високи доходи, възможности за развитие - това са малка част от причините все повече хора да се ориентират към кариера в ИТ сектора. И тук не говорим само за младежи, тръгнали да градят кариера от нулата, а и за опитни професионалисти в други сфери, решили да излязат от зоната си на комфорт, направят кариерен завой и да тръгнат в съвсем различна посока на развитие. Доколко обаче това е постижимо, може ли просто да решим, че искаме да станем софтуерен инженер или уеб дизайнер например и да се запишем на съответния курс, за да придобием познания? Какви са шансовете ни за реализация след това?

Разговаряме с основателя на една българска фирма от сектора, който е с над 25-годишен опит в ИТ сферата. Когато преди 15 години Чавдар Копоев напуска работа като програмист и основава компанията си ОддСторм, дори не съществува популярния сега framework .NET. В момента компанията е позиционирана на глобалния пазар и има десетки хиляди клиенти, като средногодишният оборот през последните 5 години е над 1 милион лева. Пред Money.bg той споделя с какви предизвикателства бихме се сблъскали по пътя за мечтаната ИТ кариера, какво е добре да знаем и каква е ситуацията на пазара на труда в момента.

Чавдар, напоследък наблюдаваме, че все повече хора се ориентират към кариера в ИТ сектора. Знаем обаче, че това не е професия за всеки. Кажи ни кое е най-важното, което трябва да знаем преди да се захванем с обучение и курсове?

Наистина е така, все повече хора биват примамвани от сравнително високото заплащане в ИТ сектора и записват курсове за да се преквалифицират в ИТ специалисти в различни области. Възможността за хибридна или дистанционна работа също засилва тази тенденция, особено валидна по време и след пандемията.

Присъствието на големи международни компании и инвеститори допринасят и предопределят голямото търсене, недостиг на кадри и конкурентна среда в ИТ индустрията. Важно е човек да се погледне в перспектива, да работи това, което обича и му носи удовлетвореност, да може да се представи на любимата си работа и след една, пет, десет години, работейки със същия ентусиазъм, както и в началото, момента на записване на курс. Положително е, че в момента има достатъчно академии, университети, качествени ментори и преподаватели, утвърдили се в последните 5-10 години. Съветвам всеки, който има интерес към кариера в ИТ индустрията, да се запознае детайлно със съдържанието на поне две програми на утвърдени академии, да се опита да се припознае в тях и да се зареди с много търпение и упорство. Решението за промяна и ново начало не винаги е лесно, но често е за добро.

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Има ли "балон"? Пред Money.bg говори Георги Иванов от Noble Hire

Нека кажем, че сме решили твърдо да градим кариерно развитие в ИТ сектора. Каква е ситуацията в момента на пазара по твои наблюдения - с какво обучение да се захванем, какви езици да учим и какви умения търсят работодателите?

Много е важно човек сам да прецени силните и слабите качества които притежава, за да може да ги използва ефективно при избора на курс, обучение и посока на развитие и самоусъвършенстване. Грешно се предполага, че за работата в ИТ сектора трябва непременно да учиш програмиране. Да, силна аналитична мисъл, както и способност за продължителна концентрация може да са от полза при курс за програмиране. Но артистичност, креативност може да са качества за дизайнер. Това, което е сигурно, е че всеки работодател търси хора, които естествено се вписват във фирмената култура и философия. Хора, които да допринесат за целите на компанията и обогатяват екипното знание.

Чавдар Копоев завършва магистратура "Софтуерно Инженерство" в СУ, както и бакалавър "Информатика" в ИУ-Варна. Интересът му към програмирането идва още в ученическите годините в математическата гимназия във Варна, а реална работа в сектора започва още преди пълнолетието си, или над 25 години назад.

В качеството си на работодател, назначавал ли си или би ли назначил служител без опит? Опиши ни идеалния кандидат за твоята компания например.

Повечето служители са постъпвали при нас без практически опит. Общо убеждение е, че трябва да се инвестира в хората, които правят първи стъпки в кариерното си развитие. Това е в колективна полза на целият сектор, независимо къде човек ще намери перфектните условия за реализация. Вярвам, че човек трябва да се чувства добре на работното си място и да се вписва във фирмената култура.

Средата, в която работят програмистите е доста динамична. Каква е тайната да оставате в крак с постоянно появяващите се нови технологии?

Света около нас се променя изключително бързо, нови тенденции и технологии се налагат ежедневно. Някои от тях предопределят бъдещето, променят качеството на цели сектори от обществения живот. Тайна няма, но за да останем конкурентоспособни, трябва да не спираме да се интересуваме, учим и самоусъвършенстваме. Да бъдем визионери, предвиждаме бъдещето и действаме сега. Съветвам човек да отделя време, доста често и лично такова, запознавайки се с нови тенденции и технологии. Хубаво е, че в днешно време всеки има достъп до неограничени ресурси за четене.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Кажи ни защо да преследваме кариера в ИТ сектора? Какво ти е дала професията на теб самия?

ИТ секторът е изключително динамичен, бързо развиващ и променящ се. Често си мисля, какви бяха технологиите преди две години, преди пет, десет! Когато основах ОддСторм, дори нямаше .NET! Как ли бих приел преди години мисълта за генеративен изкуствен интелект във вида, който придоби последните месеци? Дали правилно бих могъл да предвидя какъв ще е хоризонтът след година?

Но точно тук идва амбицията и желанието за развитие, за развихряне на въображението. Вярвам, че ИТ сектора дава изключителни и уникални условия именно за това! Ако човек се чувства добре в динамична и бързо променяща се среда, с нагласата да се самоусъвършенства ежедневно, кариера в ИТ е правилният избор. В личен план, тя ми донесе много положителни емоции през годините, познанства с изключителни хора, възможност да осигуря добри условия на голямо семейство от четири дъщери и две кучета.

Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ специалист

Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ специалист

Гост на Money.bg е ИТ пенсионерът Александър Попов

Ти кога стартира бизнеса си, как ти хрумна идеята за него, с какво се занимава фирмата?

През далечната 2006 година напуснах работа като програмист. Започнах да се издържам занимавайки се с онлайн спортни арбитражи. За бързото намиране на арбитражна ситуация имах нужда от програми и системи, които да ми подпомагат и автоматизират процесите, да улеснят и ускорят работата ми. След няколко месеца отдаденост на това занимание, дойде и идеята за бизнес. Питах се: Защо да не предложа натрупаното знание и инструменти публично?

Точно така се зароди идеята за ОддСторм в ранните месеци на 2007 година. Първата си публична арбитражна услуга ОддСторм пусна през Октомври 2007. През годините разработихме партньорска програма, академия, както и други свързани услуги, за да се превърнем към момента в най-бързата и надеждна услуга на глобалния пазар, предпочитана от десетки хиляди клиенти от цял свят, със средногодишен оборот от над 1 милион лева за последните 5 години.

Би ли споделил по какви проекти работите в момента и какви са бъдещите планове на компанията?

Както и преди 15 години, се опитваме да акцентираме върху това, което правим наистина добре и да го предложим с конкурентно предимство. В близко бъдеще ще навлезем в пазара на Proxy, VPN и Scraping услугите, ще разширим и развием B2B партньорства свързани със събиране и обработка на големи количества публични данни.