Кои са най-желаните и най-търсените позиции в ИТ сектора у нас, реално ли са заплатени или пазарът е свидетел на "балон", който предстои да се спука? На тези и други въпроси отговаря основателят и изпълнителен директор на Noble Hire Георги Иванов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Проучване на компанията му сред позиционираните у нас ИТ компании показва, че за период от една година заплатите в сектора са нараснали с между 25 и 50 процента.

Заплатите - между 5000 и 15 000 лева месечно

"Забелязваме сериозен ръст от средно 25 процента на заплатите сред почти всички позиции в сектора, като основната причина за това е гладът за кадри в индустрията. В София конкретно има заплати от над 10 000 лева и дори до 15 000 лева на месец", заяви Иванов.

Около 5400 лева нето е средната месечна заплата в ИТ сектора в България тази година, като прогнозата е догодина тя да нарасне. Заплатите са високи както в международните компании на българския пазар, така и сред българските.

Средната заплата в ИТ сектора у нас е над 4 000 лева и се очаква да расте още

Ето колко стана средната заплата в ИТ сектора у нас: ще продължи ли да расте?

Актуалните данни на НСИ показват перспективите за увеличение на заплащането в сектора

Стартовата заплата за младши служители в София е около 1200-1500 лева, като приблизително на всеки шест месеца тя може да се покачва с около 500-600 лева в процеса на набиране на опит.

Кои са най-търсените позиции?

Едни от най-търсените позиции в сектора са т. нар. лийд позиции, както и всички свързани с програмиране и техническа част. Лидери са Java и JavaScript, а все по-голям интерес се забелязва и към секюрити позициите и за продуктови мениджъри.

През последните години у нас в ИТ индустрията има все повече жени и нарастването продължава.

"България е лидер в Европа по този показател и имаме страхотни специалисти дами в сектора", коментира експертът.

Има ли "балон" и може ли да се спука?

Два са вариантите. Първият е "балонът" да се спука и да наблюдаваме фалити на международни и български фирми от ИТ сектора, което да доведе до спиране на ръста в заплащането или дори до леко намалявене. Вторият и по-вероятен, според Георги Иванов, вариант е индустрията да продължи да бележи подем.

"Особено в България, където имаме много добър продуктов бекраунд, и сме все по-добре позиционирани, вярвам, че ИТ секторът ще продължи да расте и да е във все по-добра позиция", подчертава Иванов.

Експертът коментира и наемането на украинци в български ИТ компании след началото на войната. По думите му темповете на това са слаби, защото по-голямата част от представителите на българските ИТ компании предпочитат да наемат българи, най-вече заради езиковата бариера

В ИТ индустрията у нас работят между 50 и 60 000 души.

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

Към момента 1 150 тех работодатели от София, Варна, Русе, Бургас и Пловдив търсят служители за проекти