Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина пъти по-висока от общата средна заплата за страната и надхвърля 4 000 лева. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) от септември за доходите в България. Средното възнаграждение в ИТ сектора в страната възлиза точно на 4276 лева.

Развитието на ИТ сектора

Национално проучване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора. Анализът на резултатите от проучването разкрива интересни детайли за размера на заплащането на ИТ специалистите в България и темпа на ръст на заплатата с натрупаните години опит.

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

Към момента 1 150 тех работодатели от София, Варна, Русе, Бургас и Пловдив търсят служители за проекти

Според данните половината начинаещи ИТ специалисти получават нетна заплата до 1500 лева. Въпреки това нивото на удовлетвореност на младите специалисти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ експертите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

ИТ специалисти с до 1 година опит разбиват схващането, че заплащането в сферата е завидно още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ специалисти отбелязват, че получават заплата по-ниска от средната за сектора. Нещо повече, близо половината от тях - 43% - са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лева.

Все пак, в сравнение с останалите индустрии, дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лева, при начинаещите експерти в другите сектори този процент е значително по-висок - 76%.

Тоест, перспективата за ръст на заплатата в ИТ сектора остава по-голяма в сравнение с останалите индустрии.

Според проучването, специалистите в ИТ сектора имат най-добри перспективи за ръст на заплатата с натрупаните години опит. Докато само 10% от начинаещите специалисти получават средно или над средното възнаграждение за сектора, само след 2 години натрупан опит, процентът нараства на 34%.

При 5 години трудов стаж в сферата 63% от анкетираните получават средната за сектора заплата или по-висока. За най-опитните ИТ експерти - тези с над 10 години опит - този процент е вече над 75%.

Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ специалист

Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ специалист

Гост на Money.bg е ИТ пенсионерът Александър Попов