Търсенето на ИТ таланти продължава да набира сила у нас. Именно в този сектор се предлагат все повече и повече работни места. Според проучване на в Job Board-а на DEV.BG има значително увеличение с близо 44% на компаниите, които предлагат изобилие от кариерни възможности в платформата.

Ето кои са на най-търсените позиции в ИТ сектора в началото на септември 2022 г.

Към момента точно 1 150 тех работодатели от София, Варна, Русе, Бургас и Пловдив търсят служители за проекти, свързани с разработване на най-различни продукти и услуги, внедряване на софтуерни системи и IT консултиране.

Development позициите са най-търсени

Снимка 587485

Източник: dev.bg

Обявените нови работни места в в платформата е 4 470 броя. Development позициите регистрират увеличение от близо 10% спрямо ноември м.г., в резултат на по-голямото разнообразие от проекти. Следват DevOps/SysAdmin/Security и PM/BA ролите, при които търсенето на специалисти остава без съществени разлики.

С навлизането на някои нови технологии като AI, се наблюдава увеличение на търсенето на Data Science професионалисти, а позиции за QA експерти, които да следят за качеството на иновативните крайни продукти, продължават да се търсят без съществена промяна от миналата година.

Backend продължава да бъде най-често срещаната дума в Job Board-а на DEV.BG — над 36% от всички обяви и над 52% от обявите за разработчици. Frontend Development е на второ място по търсене, а третото място се заема от Fullstack Development експертите. След тях се нареждат Mobile Development и ERP/CRM Development талантите.

Кои са най-търсените програмни езици

Снимка 587483

Източник: dev.bg

Java остава безспорният лидер, следван от NET и PHP. В Backend Development сегмента всички езици отбелязват леко увеличение на търсенето с изключение на Ruby и Go.

При JavaScript всички популярни frameworks продължават да бъдат актуални начело с React, следван от Angular и Vue.js.

DevOps специалистите продължават да бъдат най-търсени в сегмента Infrastructure (малко над половината от обявите), отново следвани от SysAdmin ролите. Третото място през септември се заема от Database инженерите, което не е изненадващо предвид възхода на Big Data и нуждата на компаниите да взимат решения, базирани на точни данни. IT Security експертите се нареждат на четвърто място.

В областта на Quality Assurance ситуацията остава без съществена промяна — работодателите продължават да търсят активно и Automation QA специалисти, и Manual QA експерти.

Съотношението между ролите според старшинството в организациите също се е променило през последните девет месеца. Junior/intern (начинаещи) позициите са се увеличили и достигат 7,8% от всички обяви в платформата, като 18% от тях предлагат опция за работа от разстояние.

Снимка 587484

Източник: dev.bg

Това не е нова тенденция, но от платформата очакват да се засили предвид дефицита на кандидати с нужните умения, докато компаниите със сигурност ще продължат да търсят Regular и Senior таланти.